I morse överraskades pappa och jag med varsin lussebulle till frulle. Både mamma och pappa åt upp sina lussebullar, men jag var lite skeptisk till min. Jag undrar vad är meningen med en lussebulle egentligen? Vad har lussebullen för historia och var kommer den ifrån? Hela frukosten satt jag och grubblade över alla dessa frågor kring min lussebulle. Lucia var en vacker tjej som levde på 300-talet men hon åt väl inte lussebullar? Eller..? Vet du något om detta?
Hur som helst: Ha en trevlig Lucia!!
Kram från Carl
farmor
13 december 2009 11:28
God morgon, trevlig Lucia och 3:dje advent! Ledsen men jag
kan inte något om betydelsen av lussebulle, ska försöka ta
reda på något,får jag veta, ska jag berätta. Ha en fortsatt bra dag och posera gärna för din mammas kamera, du ska veta att det gläder ossSÅ mycket att få se hurdu växer och utvecklas.Stor Luciakram från Farmor.
http://carlisurin

mormor
13 december 2009 15:20
Hej Carl. Tänk att du fick en lussebulle fast att du inte är hemma i Sverige! Din mamma tänker då på allt.
Du undrade vad lussebullen kommer ifrån. Jag googlade lite och fann följande:
"Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse är ett bakverk som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatter är en form av vetebullar med en starkt gul färg som kommer av saffran.
Historik
Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn.[källa behövs] För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.[källa behövs]
I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.
Utformning och variation [redigera]
Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten, är formad som ett 'S' där ändarna rullats ihop var för sig och ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern."
Jag har också ätit en lussebulle idag (också).
Kram mormor